ImageMap

Etusivu Blogi Info Bandcampiin Soittolista Facebook Twitter Youtube Sallan ja Miron matka maailman ympäri

maanantai 30. syyskuuta 2013

Kaikki urani bändit

Tässä on kronologinen listaus ja tietoa kaikista bändeistäni/sooloprojekteistani, jotka ovat joskus treenanneet ja/tai äänittäneet jotakin. 
SMMMY:stä on muita selvästi pidempi ja tarkempi teksti, mutta se on mielestäni ansaittu. 


Vamma Älä anna periksi järjelle -albumin julkaisukeikalla 4.11.2011.

Vamma (2005-2008, 2008-2012, määrittelemättömällä tauolla)
Ensimmäinen (ja pitkään tärkein) bändini oli se, jossa (ja jonka takia) opettelin soittamaan, laulamaan ja tekemään biisejä. Yhtye kävi läpi lukuisia kokoonpanoja ja jopa lopetti kerran, vaikka jatkamispäätös syntyikin "viimeisen keikan" jatkoilla. Bändissä ovat pysyneet käytännössä koko sen olemassaoloajan minun lisäkseni veljeni Aarni (ensin kitaran varressa, sitten lyhyesti basistina ja lopulta tietenkin rumpalina) ja serkkuni Aku (ensin kitaristina, sitten basistina ja sitten taas kitaristina). Nykyisessä kokoonpanossa soittaa bassoa Sebastian Dumitrescu, joka tekee uraa nykyklassisen musiikin säveltäjänä. 
Vamma on nyt toistaiseksi tauolla, koska haluan tehdä ainakin SMMMY:n ensimmäisen levyn rauhassa ilman ajankäyttökonflikteja bändien välillä.
Vammasta kirjoitan tarkemman historiikin lähiaikoina.

Ak-Mir (2005-2006)
Ak-Mir oli minun ja Akun yhteisprojekti, joka jatkoi hetken ensimmäisten musakokeilujemme henkeä ja myöhemmin äänitti kaksi biisiä, jotka erosivat Vamman sen aikakauden musiikista vain siltä osin, että kirjoitimme ne Akun kanssa yhdessä ja sanat olivat leikkimielisiä. Projekti kuihtuikin siihen.

Diapams (2006)
Ironisen osuvasti nimetty "hevibändi" värväsi minut kitaristiksi välitunnilla kuudennen luokan lopussa. Kävin yksissä treeneissä. Tyyliin seuraavana päivänä minulle kerrottiin bändin hajoavan...

The Distortion (2006)
...koska bändin muut jäsenet halusivat yhtyeen perustaneesta alkuperäisestä kitaristista eroon ja pitivät kivuttomimpana tapana uuden yhtyeen perustamista. Uusi yhtye nimettiin ilmeisesti ainoan efektipedaalini mukaan. Olin mukana jonkin aikaa kaverini kanssa pitämässä hauskaa, mistä syntyi konflikti, koska pari muuta jäsentä oli hommassa täysin vakavissaan. Hylkäsimme bändin. Se vaihtoi nimeä, mutta kaiketi kitui pian kuoliaaksi.

Firerock Brothers (2006-2007)
Teimme Aarnin kanssa yhdessä muutamia biisejä, jotka kuulostivat erilaiselta kuin Vamma (mielestämme muistaakseni popimmalta), joten ne saivat ympärilleen uuden yhtyeen. Se ei kuitenkaan lopulta ollut niin erilainen, että olisimme jaksaneet pitää sitä yllä. 

Metal Prayer (2007)
Opiskelin vuoden ajan pianonsoittoa Pop&Jazz-konservatoriossa. Minua pyydettiin mukaan oppilasbändiin kosketinsoittajaksi. Ajattelin sen olevan hyvää treeniä, joten lähdin mukaan. Soitimme koko syksyn vain kahta cover-biisiä (Born to Be Wild ja Living on a Prayer), sillä nekin osoittautuivat bändille haastavaksi tehtäväksi. Esiinnyimme yhdessä konservatorion konsertissa, minkä jälkeen lähdin bändistä. 

Aarni & House the Band (2007- )
Aarnin sooloprojekti on tehnyt kummallisen eeppistä musiikkia läpi historiansa. Bändin kaikki tekstit ovat Aarnin kirjoittamia, sävellykset ovat välillä hänen, välillä minun. Yhtyeen parhaat julkaistut biisit ovat Aarnin säveltämiä instrumentaaleja (esim. Haudankaivaja ja Banaanikärpänen), mutta viime kesänä äänitettiin lähes valmiiksi uusi täyspitkä levy, jolla (Aarnin ohjeiden mukaan) säveltämieni biisien tyylilaji vaihtelee tarttuvasta popista progressiiviseen sankarimetalliin ja räppiin.


Vaaleanpunainen Kastelukannu

Vaaleanpunainen Kastelukannu (2007-2009, 2011)
Olimme Aarnin ja Valtsun (ystäväni joka soitti Vammassa 2006-2009) kanssa mökillä, kun keksimme perustaa uuden trion, joka soittaisi ihan omanlaistaan musiikkia. Äänitimme livenä navettastudiossa Tohveli-EP:n, jolla oli pari sillä reissulla kirjoittamaani kappaletta, yksi Aarnin biisi, yksi täysin improvisoitu biisi sekä pari coveria. VPPK soitti yhden keikan Äänen ja Vimman karsinnoissa 2009 ja sai kovasti kehuja. Toisen EP:n yhtyeelle teimme Akun kanssa kesällä 2011, mutta poistimme sen myöhemmin netistä, koska sille tehdyt biisit olivat niin hyviä, että ne otettiin Vammalle. 

Miro Palokallio (2007- )
Syksyyn 2007 asti kaikki minun itsekseni kirjoittamat biisit olivat automaattisesti Vamman biisejä. Vamman alkaessa vihdoin oikeasti treenaamaan ja soittamaan keikkoja huomasin, ettei kaikki materiaalini sopinut yhtyeelle, ollut toteutettavissa tyydyttävästi sen senhetkisillä resursseilla tai sitten ylipäätään kiinnostanut yhtyeen jäseniä. Niinpä tein siitä lähtien osan biiseistä vain itselleni. Tein jopa demonauhan keväällä 2008 ja lähetin sen muutamaan yhtiöön. Vastausten puutteessa aloin tehdä Vamman ensimmäistä omakustannelevyä. Sen valmistuttua (helmikuussa 2009) palasin omiin biiseihini ja ryhdyin tekemään niistä levyä, ja kuin rohkaisuna yllättäen kahdesta yhtiöstä tuli kehuvat, joskin kieltävät vastaukset demooni. Äänitin Hyvä sydän -albumin huhti-toukokuussa, painatin sitä 50 kappaletta ja jaoin niitä ystävilleni. Syksyllä aloin tehdä uutta levyä, mutten saanut sitä koskaan valmiiksi. Julkaisin kyllä pari EP:tä, joista merkittävimpänä Se lentävä mies EP, jonka nimikappaleella oli suuri rooli minun ja Sallan tutustumisessa. Lopulta keväällä 2012 ilmestyneellä Ei enää kauan-albumilla oli vain yksi alun perin toiselle levylleni kirjoitetuista biiseistä, eli tavallaan skippasin suoraan kolmanteen. Kesän 2012 jälkeen en ole säveltänyt omalle nimelleni mitään, yhtä lyhytelokuvasoundtrack-biisiä lukuunottamatta, mutta olen äänittänyt ja julkaissut Vamman ja minun toisilta levyiltä pois jääneitä biisejä. 

Savage Love (2007-2008)
Eräs rumpali silloiselta yläasteeltani pyysi minua ja ystävääni Marlonia soittamaan kitaraa popbändiinsä, jossa ei ollut sillä hetkellä muita kuin hän. Musiikkiakaan ei ollut valmiina, joten minä tein pari (rumpalin käskystä englanninkielistä) biisiä ja pyysin minun ja Marlonin vanhaa luokkatoveria laulamaan. Tytöllä oli hyvä ääni, mutta sanat eivät pysyneet päässä. Rumpalilla oli kyllä soittotaitoa, mutta egoa suhteettoman paljon enemmän. Bändi ei mielestäni oikein toiminut ja aloimme Marlonin kanssa vältellä treenejä. Muutaman kuukauden päästä meidät pyydettiin kokeilemaan uudestaan. Bändiin oli värvätty vielä yksi kitaristi. Basistia ei ollut vieläkään, eikä minun biisejäni enää soitettu (luultavasti siksi, ettei uusi kitaristi niitä osannut). Bändillä oli pari omaa uutta biisiä, joista he olivat erittäin varmoja, mutta meitä ne eivät vakuuttaneet. Emme tulleet toiste. Rumpali on siitä asti kantanut minulle kaunaa.

Sikapahkala (2008- )
Sikapahkala syntyi, kun jäin kipeänä koulusta kotiin ja kirjoitin kummallisen biisin. Siitä lähtien lähes joka kerta, kun jäin kotiin koulupäivänä, kirjoitin uuden biisin. Sääntönä oli, ettei mitään ideoita saanut hylätä, vaan kaikki tuli ottaa biisiin mukaan. Ja kaikki näin syntyneet biisit piti ottaa mukaan. Myöhemmin tein yhtyeelle biisejä myös terveenä, mutta säännöt ovat pysyneet samoina (yhtä rikkomusta laskematta, mutta siitä kerron alempana). Olen saanut Sikapahkalana valmiiksi vain yhden julkaisun (I, keväältä 2012), mutta yhtye on minulle yksi rakkaimpiani. 

Happy Pattern (2008-2009)
Happy Pattern oli alkuun pelkästään Sikapahkalan englanninkielinen vastine, mutta muuttui elektroniseksi indiepopiksi. Bändissä oli neljä keksittyä jäsentä, mutta tein musiikin yksin. Yhtye kävi tarpeettomaksi, kun Unhappy Free Orc siirtyi elektroniseen suuntaan, mutta bändin kappale Fly a Kite tuli myöhemmin The Piddock Supergroupin käyttöön.

Taide tänään (2008-2009?)
Hyllystä löytyneen kirjan mukaan nimensä saanut bändi oli alkuun Akun ja minun kitaraefektipelleilyprojekti, mutta äänitimme myös latinankielisen version Led Zeppelinin Immigrant Songista. Projektia ei ole varsinaisesti hyllytetty, mutta emme ole tehneet mitään sen parissa vuosiin.

Unhappy Free Orc vuonna 2009.
Unhappy Free Orc (2009- )
Unhappy Free Orc perustettiin kesäkuussa 2009 mökkireissulla, jolla oli mukana Aarni, Marlon, Valtsu ja ei-musikaalinen ystäväni Kimi. Olimme Marlonin kanssa erityisen innostuneita The Mars Voltasta tuolloin, joten päätimme että me kaksi olemme Unhappy Free Orc, ja kaikki soittajat yhdessä ovat The Unhappy Free Orc Group. Päätös toimi sikälikin, että me kaksi olimme tästä alkuun täysin improvisoitua musiikkia (Porcupine Treen Metanoian inspiroimana) soittavasta yhtyeestä eniten tohkeissamme. Ensimmäiset kaksi levyä (jotka julkaistiin kuukauden päässä toisistaan) äänitettiin tällä tapaa, mutta kolmannen teimme kahdestaan Marlonin kanssa. Suunta oli muuttunut elektronisemmaksi ja vähemmän improvisoiduksi. Mukaan tuli myös lauluosuuksia (alkuun äänenmuuntimien läpi laulettuja). Päätimme julkaista uuden levyn joka kuukausi, mutta neljäs levy myöhästyi kuukauden, viides jo melkein vuoden ja kuudetta ei ole julkaistu, vaikka se on kirjoitettu ja pitkälti äänitetty. Biisikeskeisemmän suunnan myötä Marlonin osuudet bändissä vähenivät ja UFO:sta tuli enemmän minun sooloprojektini. Kuudennelle (paljon aiempia kunnianhimoisemmalle ja popimmalle) levylle Salla on laulanut lauluosuuksia ja Aarni on tehnyt paluun yhtyeen rumpalina. 



The Piddock Supergroup keikalla vuonna 2010.
The Piddock Supergroup (2010)
Sallan (laulu & kantele), Akun (kitara), Aarnin (rummut) ja minun (basso & koskettimet) ensimmäinen yhteinen yhtye perustettiin melkein heti tutustuttuamme Sallaan. Yhtye teki englanninkielistä poprockia. Maailmanvalloitus oli mielessä. Minulta oli treeneissä (ja yhdellä ainoalla keikalla) mukana jo aiemmin mainittu Fly a Kite, sekä yksi alun perin Unhappy Free Orcille tehty (ja myöhemmin palannut) biisi. Lisäksi soitimme yhtä Akun tekemää biisiä ja muutamaa Sallan kappaletta. 
Mukana oli meidän neljän ydinporukan lisäksi kitaristina ensin yksi uusi kasvo, joka ei sitten ollutkaan hyvä, ja sen jälkeen Marlon. 
Olin juuri yhtyeen perustamisen jälkeen hyvin pitkiä ajanjaksoja sairaana ja poissa treeneistä, jolloin muiden oli välillä hankala löytää motivaatiota treenaamiseen. Jossain vaiheessa emme vain palanneet treenaamaan tervehtymiseni jälkeen, ja huomasimme bändin loppuneen. 


Sallan ja Miron matka maailman ympäri Espanjassa.
Sallan ja Miron matka maailman ympäri (2011- )
Muutama kuukausi ehti vierähtää ilman yhteistä bändiä Sallan kanssa. Pyysin häntä laulamaan muutaman biisin Unhappy Free Orcin levylle, ja hän suostui, mutta äänityksiä ei saatu aikaiseksi (paitsi vuoden myöhemmin). Jotain suurempaa piti keksiä. Yhtenä iltana Salla oli käymässä meillä, ja kuuntelimme Reginan Puutarhatrilogia-albumia, johon Salla oli hiljattain tutustuttanut minut. Totesin, että olisi kiva perustaa joku bändi, joka tekisi sellaista vähän outoa suomenkielistä poppia. Salla innostui ajatuksesta ja pohdimme sitä tarkemmin, kun saatoin hänet kotiin. Olimme yhtä mieltä, että tällä kertaa mukaan ei otettaisi muita ihmisiä sotkemaan hommaa ja olemaan epämotivoituneita.
Samoihin aikoihin kirjoitin koulusta lintsatessani Sikapahkala-menetelmällä (= kaikki ideat käytettävä, ihan sama millainen lopputulos) ensimmäistä kertaa biisin, joka ei mielestäni sopinut Sikapahkalalle. Outo se oli, mutta silti liian pop. Sitten kuulin Nordean Biisikisasta, ja totesin että pistän biisin sinne. Oletin menestyksen olevan taatumpi, jos Salla laulaa kappaleen, jolloin tajusin biisin olevan juuri sopiva uudelle yhtyeellemme! Salla lauloi biisin ja pistimme sen kisaan, artistinimenämme Salla ja Miro, koska yhtyeellä ei vielä ollut nimeä. Se pärjäsi oikein hyvin (tuomaristolta kunniamaininta, yleisöäänestyksessä toinen sija). The Piddock Supergroupin nimen keksimiseen olimme käyttäneet apuna sanakirjaa. Tällä kertaa rämpytimme Wikipedian "satunnainen artikkeli" -painiketta löytääksemme sopivan nimen. Kivoja ehdokkaita löytyi, mutta mikään ei tuntunut omalta. 
Sitten keksin Sallan ja Miron matka maailman ympärin, mutten meinannut kehdata ehdottaa sitä Sallalle. 
Kesän 2011 aikana tein pari biisi-ideaa lisää bändille. Ne olivat enemmän sitä outoa Regina-tyyppistä suuntaa, eivätkä sitten tuntuneetkaan sopivan meille. Syksyllä Salla alkoi käydä jo vähän kärsimättömäksi, varsinkin hylätessäni hänen ideoitaan, vaikkei minulla omia ollut.
Vuoden lopulla kirjoitin yhtä lupaavaa biisiä, mutta en löytänyt siihen tarpeeksi tarttuvaa kertosäettä, ja sanatkin olivat jatkoa erääseen Vamman biisiin. Idea jäi odottamaan.
Kävimme Sallan kanssa mökilläkin etsimässä biisinkirjoitusinspiraatiota, mutta sieltä jäi käteen vain yksi pianoriffi ja laulumelodia sen päälle. 
Sitten eräänä päivänä olin jumissa jonkun oudon synajutun kanssa, kun yhtäkkiä keksin kaivaa keskeneräisen Vamma-biisin esiin. Otin siitä laulumelodian ja osan sanoista, jätin viittaukset aiempiin biiseihin pois, ja toin ne uuteen biisiin. Välittömästi sain idean myös kertsiin. Äänitin biisistä demon ja lähetin Sallalle, joka piti kappaleesta. Hanojen auettua kaivoin mökillä syntyneen pianoriffin esiin ja rakensin sen ympärille herkän, mutta iskevän kappaleen. Näin syntyivät Leikitään ja Ääriviivat. Sitten kirjoitin Sikapahkala-menetelmällä folk-henkisen kappaleen, jonka Salla yllätyksekseni halusi bändillemme. Joo hei taasin valmistuttua meillä alkoi jo olla sopivasti EP:n verran biisejä, mutta halusimme vielä yhden lisää. Demosin kappaleen nimeltä Kultainen noutaja, josta tuli Sallan muutosvaatimusten jälkeen Eksyksissä. EP oli valmis! Julkaisimme sen ilmaisena nettilatauksena ja rajoitettuna CD-painoksena, joka myytiin lähes heti loppuun, sekä teimme kaikille biiseille videot. Noin viikko julkaisun jälkeen muistin, että EP:n tekemisen tarkoituksena oli ollut pitkälti myös levytyssopimuksen hankkiminen, joten pistin sähköpostia muistaakseni seitsemään yhtiöön. Viiden päivän päästä Suomen Musiikin (tuolloin myös Universalin) Kari Hynninen vastasi. Loppu on historiaa
EP:n biiseistä ensimmäiselle levyllemme tulee neljä. Lopuista 7 on kirjoitettu heti EP:n julkaisun jälkeen kesällä 2012, koska ensimmäisellä tapaamisellamme Kari käski minun kirjoittaa mahdollisimman paljon biisejä ennen kuin Älä tartu mun siipiini julkaistaan sinkkuna (minkä piti tapahtua alun perin jo loppukesästä 2012), ettei sinkun mahdollinen menestys tuo paineita kirjoittamiseeni. Otin tietenkin tuosta ohjeesta hirveät paineet, ja päätin kirjoittaa koko levyn kesän aikana, missä tavallaan onnistuinkin. Tavallaan, sillä keväällä 2013 levylle otettiin mukaan vielä yksi biisi, Tarinoita, jonka kirjoitin huhtikuussa (eli vain vähän yli kaksi kuukautta ennen kuin se julkaistiin sinkkuna!)



MIPA! (2012- )
MIPA! on minun taideräppiä tekevä alter egoni. Hän syntyi eräänä yönä kesällä 2012, kun Aarni oli vaatinut minua räppäämään House the Bandin levylle ja innostuin hommasta niin, että tein heti omankin räppibiisin


BASSMENTAPES kesällä 2013. Taustalla Bassment Apes -studio.
BASSMENTAPES (2013- )
BASSMENTAPES on kellaristudioni mukaan nimetty hipsteribändi (meinaten että fanit puuttuvat), jonka muodostamme minä (basso, koskettimet, taustalaulut, lisäkitarat, ohjelmointi) ja ystäväni Kata Laakso (laulu, kitarat, basso). Olemme saaneet valmiiksi yhden biisin, jolla on hieno musiikkivideo.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti